Składniki:
- kaczka (1 sztuk)
- cebula (1 łyżek stołowych)
- bułka (2 sztuk)
- pieprz (1 łyżek deserowych)
- mleko (według uznania)
- majeranek (1 łyżek deserowych)
- jajka (2 sztuk)
- sól (według uznania)
- smalec gęsi (40 gramów)
- natka pietruszki (1 sztuk)
Przygotowanie:
Kaczkę wypatroszyć, umyć. Cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać drobno posiekany żołądek, wątróbkę, zieloną pietruszkę, majeranek, sól i pieprz. Bułkę namoczyć w mleku, wycisnąć, przetrzeć przez sito i z dwoma jajami dodać do masy. Dobrze wyrobić. Farszem tym nadziać kaczkę i zaszyć otwór. Kaczkę posolić i włożyć do brytfanny, polać ją sporą ilością gorącego tłuszczu i odrobiną wody. Piec w piekarniku na złoty kolor.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób