Składniki:
- grzyby suszone shitake (8 sztuk)
- ryż (1 szklanek)
- mięso wołowe (250 gramów)
- seler naciowy (1 łodyga)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- pory (2 sztuk)
- papryczka chili (2 sztuk)
- olej sezamowy (2 łyżek stołowych)
- kurkuma (1 szczypta)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte grzyby moczyć 60 minut, osączyć i pokroić w paseczki. Umyte, osuszone mięso pokroić w takie same paski. Tak samo pokroić oczyszczona paprykę i seler.Oczyszczone pory i papryczki chili pokroić w krążki.
Ryż wypłukać kilka razy, osączyć i włożyć do garnka. Zalać 3 szklankami wody, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Mięso krótko podsmażyć na łyżce oleju, wyjąć i odłożyć. Na patelnię dać warzywa, wlać trochę wody, posolić i dusić kilka minut, doprawić pieprzem. Dodać ryż, wymieszać z kurkumą i połączyć z warzywami, mięsem, grzybami oraz chili.
Ryż wypłukać kilka razy, osączyć i włożyć do garnka. Zalać 3 szklankami wody, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Mięso krótko podsmażyć na łyżce oleju, wyjąć i odłożyć. Na patelnię dać warzywa, wlać trochę wody, posolić i dusić kilka minut, doprawić pieprzem. Dodać ryż, wymieszać z kurkumą i połączyć z warzywami, mięsem, grzybami oraz chili.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób