Składniki:

  • grzyby suszone shitake (8 sztuk)
  • ryż (1 szklanek)
  • mięso wołowe (250 gramów)
  • seler naciowy (1 łodyga)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • pory (2 sztuk)
  • papryczka chili (2 sztuk)
  • olej sezamowy (2 łyżek stołowych)
  • kurkuma (1 szczypta)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte grzyby moczyć 60 minut, osączyć i pokroić w paseczki. Umyte, osuszone mięso pokroić w takie same paski. Tak samo pokroić oczyszczona paprykę i seler.Oczyszczone pory i papryczki chili pokroić w krążki.
Ryż wypłukać kilka razy, osączyć i włożyć do garnka. Zalać 3 szklankami wody, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Mięso krótko podsmażyć na łyżce oleju, wyjąć i odłożyć. Na patelnię dać warzywa, wlać trochę wody, posolić i dusić kilka minut, doprawić pieprzem. Dodać ryż, wymieszać z kurkumą i połączyć z warzywami, mięsem, grzybami oraz chili.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Lody brzoskwiniowe

Wieprzowina duszona