w ,

Ryba w sosie agrestowym

Składniki:

  • filet z dorsza (4 sztuk)
  • agrest (25 dekagramów)
  • masło (2 dekagramów)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • cukier (6 dekagramów)
  • szczaw (1 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Filety z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Owoce agrestu włożyć do garnuszka, dodać masło i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia można dodać 5-6 łyżek wody. Powoli podgrzewać dopóki agrest się nie rozpadnie i nie powstanie gęsta masa. Masę agrestową przetrzeć przez sito, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Dodać do przecieru agrestowego posiekany szczaw lub szczypiorek i wszystko zmiksować na gładką masę. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak i żywy zielony kolor. Po przyrządzeniu nie należy już gotować, bo straci barwę. Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Usmażyć rybę na złoto. Polać ciepłym sosem agrestowym. Potrawę podawać z ziemniakami lub pieczywem, posypaną szczypiorkiem.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Hummus

Japońska szarlotka