Składniki:
- filet z dorsza (4 sztuk)
- agrest (25 dekagramów)
- masło (2 dekagramów)
- oliwa (3 łyżek stołowych)
- cukier (6 dekagramów)
- szczaw (1 łyżek deserowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Filety z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Owoce agrestu włożyć do garnuszka, dodać masło i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia można dodać 5-6 łyżek wody. Powoli podgrzewać dopóki agrest się nie rozpadnie i nie powstanie gęsta masa. Masę agrestową przetrzeć przez sito, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Dodać do przecieru agrestowego posiekany szczaw lub szczypiorek i wszystko zmiksować na gładką masę. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak i żywy zielony kolor. Po przyrządzeniu nie należy już gotować, bo straci barwę. Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Usmażyć rybę na złoto. Polać ciepłym sosem agrestowym. Potrawę podawać z ziemniakami lub pieczywem, posypaną szczypiorkiem.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób