w ,

Japońska szarlotka

Składniki:

  • mielony suchy mak (1 szklanek)
  • masło (0,5 kostek)
  • jajka (3 sztuk)
  • kasza manna (3 łyżek stołowych)
  • jabłka winne (1 kilogramów)
  • aromat rumowy (według uznania)
  • cukier (1 szklanek)
  • proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Obrane jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać mak, starte jabłka, suchą kaszę manna, aromat, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pianę ubitą na sztywno z białek i delikatnie, łyżką, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą średniej tortownicy. Piec ok. 50 min w 175 stopniach. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo polukrować gotową polewą białą lub czekoladową.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

12 osób

Ryba w sosie agrestowym

Herbata po szwedzku