Składniki:
- mielony suchy mak (1 szklanek)
- masło (0,5 kostek)
- jajka (3 sztuk)
- kasza manna (3 łyżek stołowych)
- jabłka winne (1 kilogramów)
- aromat rumowy (według uznania)
- cukier (1 szklanek)
- proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Obrane jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać mak, starte jabłka, suchą kaszę manna, aromat, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pianę ubitą na sztywno z białek i delikatnie, łyżką, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą średniej tortownicy. Piec ok. 50 min w 175 stopniach. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo polukrować gotową polewą białą lub czekoladową.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
12 osób