w ,

Omlet z ziemniakami i szynką

Składniki:

  • ziemniak (0.5 kilogramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • groszek zielony (1 szklanek)
  • parówka (10 dekagramów)
  • szynka (10 dekagramów)
  • sól (1.5 łyżek deserowych)
  • papryka (1 sztuk)
  • jajko (6 sztuk)

Przygotowanie:

1. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub w żaroodpornym naczyniu układać warstwami : połowę ziemniaków; parówek, szynki, cebuli i groszku, doprawić solą. Z drugiej połowy produktów – ułożyć kolejne warstwy.
2. Na wierzch wbić jaja.
3. Potrawę przybrać paseczkami papryki lub polać ketchupem
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) i piec przez 25 min.
Proporcje dla 4-6 osób.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

6 osób

Gin and It

Roladki z indyka z cukinią i mozzarellą