Składniki:
- masło (2 łyżek stołowych)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- mleko (1 szklanek)
- bakłażan (1 sztuk)
- ketchup (1 łyżek stołowych)
- cebula (1 sztuk)
- sól (1.5 łyżek deserowych)
- papryka słodka (według uznania)
- bułka (0.5 szklanek)
- żółtko (2 sztuk)
- białko (2 sztuk)
- sałata (1 sztuk)
- ser cheddar (1 szklanek)
Przygotowanie:
1. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, zamieszać, wlewać stopniowo mleko, gotować do zgęstnienia, często, mieszając. 2. Dodać utarty bakłażan, ketchup, cebulę, ser, bułkę i żółtka, doprawić solą i pieprzem, gotować aż się ser stopi, kilkakrotnie mieszając. zdjąć z ognia, przestudzić. 3. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą jarzynową. 4. Włożyć do wysmarowanego wysokiego żaroodpornego naczynia. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) i piec przez godzinę. 6. Podawać natychmiast z zieloną sałatą.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
6 osób