w ,

Suflet ogrodowy

Składniki:

  • masło (2 łyżek stołowych)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • mleko (1 szklanek)
  • bakłażan (1 sztuk)
  • ketchup (1 łyżek stołowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • sól (1.5 łyżek deserowych)
  • papryka słodka (według uznania)
  • bułka (0.5 szklanek)
  • żółtko (2 sztuk)
  • białko (2 sztuk)
  • sałata (1 sztuk)
  • ser cheddar (1 szklanek)

Przygotowanie:

1. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, zamieszać, wlewać stopniowo mleko, gotować do zgęstnienia, często, mieszając. 2. Dodać utarty bakłażan, ketchup, cebulę, ser, bułkę i żółtka, doprawić solą i pieprzem, gotować aż się ser stopi, kilkakrotnie mieszając. zdjąć z ognia, przestudzić. 3. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą jarzynową. 4. Włożyć do wysmarowanego wysokiego żaroodpornego naczynia. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) i piec przez godzinę. 6. Podawać natychmiast z zieloną sałatą.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

6 osób

Naleśniki z mozzarellą zapiekane

Omlet pyszny