w , ,

Gorący napój czekoladowy

Składniki:

  • czekolada gorzka (0.33 sztuk)
  • cukier (4 łyżek stołowych)
  • wódka (1,5 szklanek)
  • miód (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Cukier podgrzewać na małym ogniu, aż zrobi się karmel.
Wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, wymieszać, dodać miód
i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu,
stale mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Zdjąć garnek z ognia, wlać wódkę, zamieszać, podpalić
płyn i natychmiast przykryć garnek pokrywką. Gorący
płyn nalewać do filiżanek, stale mieszając.
Gorzką czekoladę można zastąpić mleczną, z dodatkiem
5 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego.

Czas przygotowania:

10 minut

Porcja dla:

4 osób

Surówka z selerów z marchwią

Nadzienie z gotowanego ryżu i pieczarek