w ,

Zupa z mielonym mięsem i makaronem

Składniki:

  • ugotowany makaron (30 dekagramów)
  • mielone mięso (10 dekagramów)
  • średnia cebula (1 sztuk)
  • mały ogórek konserwowy (1 sztuk)
  • roztarty ząbek czosnku (1 ząbki)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • rosół z kury (1/2 litrów)
  • posiekana zielona pietruszka (według uznania)
  • sos sojowy (1/2 łyżek stołowych)
  • wódka wyborowa (1 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ugotowany makaron odsączyć. Cebulę i ogórek konserwowy lub kwaszony pokroić w cienkie plasterki, zieloną pietruszkę posiekać. Olej mocno rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i smażyć na dużym ogniu przez 30 sekund, ciągle mieszając. Mielone mięso doprawić podobnie jak klopsy, dodając roztarty czosnek. Z mięsa uformować kulki, smażyć ze wszystkich stron przez 2 minuty na dużym ogniu. Do garnka wlać rosół, dodać zieloną pietruszkę i makaron. Doprowadzić do wrzenia, dodać mięso i cebulę z ogórkiem, gotować 2 minuty. Następnie pokropić sosem sojowym i wlać wódkę. Wymieszać, przelać do ciepłej wazy i posypać zieloną pietruszką.

Czas przygotowania:

12 minut

Porcja dla:

2 osób

Rukola z gruszką i serem pleśniowym

Sałatka ze szpinakiem, mango i serem