Składniki:
- ugotowany makaron (30 dekagramów)
- mielone mięso (10 dekagramów)
- średnia cebula (1 sztuk)
- mały ogórek konserwowy (1 sztuk)
- roztarty ząbek czosnku (1 ząbki)
- olej (2 łyżek stołowych)
- rosół z kury (1/2 litrów)
- posiekana zielona pietruszka (według uznania)
- sos sojowy (1/2 łyżek stołowych)
- wódka wyborowa (1 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Ugotowany makaron odsączyć. Cebulę i ogórek konserwowy lub kwaszony pokroić w cienkie plasterki, zieloną pietruszkę posiekać. Olej mocno rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i smażyć na dużym ogniu przez 30 sekund, ciągle mieszając. Mielone mięso doprawić podobnie jak klopsy, dodając roztarty czosnek. Z mięsa uformować kulki, smażyć ze wszystkich stron przez 2 minuty na dużym ogniu. Do garnka wlać rosół, dodać zieloną pietruszkę i makaron. Doprowadzić do wrzenia, dodać mięso i cebulę z ogórkiem, gotować 2 minuty. Następnie pokropić sosem sojowym i wlać wódkę. Wymieszać, przelać do ciepłej wazy i posypać zieloną pietruszką.
Czas przygotowania:
12 minut
Porcja dla:
2 osób