w ,

Wytrawna wódka

Składniki:

  • wódka 45% (1,5 litrów)
  • cukier (1 kilogramów)
  • listki i pędy czrnej porzeczki (1 kilogramów)

Przygotowanie:

Gęsiorek, wypełnić listkami i pędami porzeczki oczywiście wymytymi i osuszonymi, zalać wódką. Leżakować ma na słońcu 1 tydzień a później 3 tygodnie w cieniu. Przecedzić przez gazę i na każdy 1 litr dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Następnie przelać do tego samego ale czystego naczynia ciecz i szczelnie zakorkować , odstawić w ciemne miejsce. Pozostałe w gęsiorku listki zasypać cukrem , pozostawić w ciepłym miejscu i ciągle mieszać. Później listki dodać do wódki. Czym starsza tym lepsza można podawać po upływie 1 roku.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

1 osoby

Lasagne wegetariańskie

Kurczak z kulkami ryżowymi