Składniki:
- cukier (1.75 kilogramów)
- woda (2,5 litrów)
- drożdże winne rasy Tokaj lub Madera (według uznania)
- owoce (5 kilogramów)
Przygotowanie:
Należy umyte świeże owoce, przepuścić przez maszynkę,sok połączyć z letnią wodą lub sokiem z jabłek.Następnie przygotować matkę drożdżową. W sokowirówce można zmielić winogrona, również można do tego użyć tłuczka. Wrzącą wodą należy zalać wytłoki. Po 3 dobach miazgę przecedzamy .
Połowę ilości cukru wymieszać z niewielką ilością moszczu i dodać razem z matką drożdżową do zestawu.
Po dwóch dobach, dodać trzeba resztę cukru i zakorkować z rurką fermentacyjną. Po upływie miesiąca ściąga się wino i należy poddać kolejnej fermentacji. Musi dojrzewać przez kolejny miesiąc, końcowym etapem jest rozlanie do butelek wina.
Połowę ilości cukru wymieszać z niewielką ilością moszczu i dodać razem z matką drożdżową do zestawu.
Po dwóch dobach, dodać trzeba resztę cukru i zakorkować z rurką fermentacyjną. Po upływie miesiąca ściąga się wino i należy poddać kolejnej fermentacji. Musi dojrzewać przez kolejny miesiąc, końcowym etapem jest rozlanie do butelek wina.
Czas przygotowania:
15 minut
Porcja dla:
25 osób