Składniki:

  • udziec jagnięcy (1,5 kilogramów)
  • pomidory (500 gramów)
  • szalotka (200 gramów)
  • czosnek (4 ząbki)
  • rozmaryn (2 sztuk)
  • tymianek (2 łyżek deserowych)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • wino czerwone (500 mililitrów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Szalotki i czosnek pokroić w ćwiartki. Pomidory sparzyć i obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Poobrywać igiełki rozmarynu od gałązek i posiekać.
Mięso natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, zrumienić na oliwie. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Szalotki, czosnek i rozmaryn dodać do mięsa i podsmażyć. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, wlać wino. Udziec piec pod przykryciem ok. 60 minut, po 30 minutach odkryć. Sos z pieczenia zmiksować.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

4 osób

Chłodnik Litewski z mięsem

Lody owocowe