Składniki:

  • filety rybne (1 kilogramów)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • kapusta (1 kilogramów)
  • bulion warzywny (0,5 litrów)
  • pomidory (0,5 kilogramów)
  • masło (4 łyżek stołowych)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
  • mleko (0,5 szklanek)
  • ser żółty (4 łyżek stołowych)
  • jajka (4 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola oraz pieprzem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Oczyszczona kapustę poszatkować, zalać bulionem warzywnym (może być z kostki) i gotować ok. 30 minut, aż zmięknie. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Wlać mąkę rozprowadzona w pół szklanki wody. Mieszając zagotować, dolać mleko i doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę kapusty, następnie filety rybne na przemian z reszta kapusty. Zalać sosem pomidorowym i posypać startym żółtym serem. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Posypać posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

6 osób

Piany kurczak

Biała kiełbasa w ziemniaczanej koszulce