Składniki:
- filety rybne (1 kilogramów)
- sok z cytryny (według uznania)
- kapusta (1 kilogramów)
- bulion warzywny (0,5 litrów)
- pomidory (0,5 kilogramów)
- masło (4 łyżek stołowych)
- mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
- mleko (0,5 szklanek)
- ser żółty (4 łyżek stołowych)
- jajka (4 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola oraz pieprzem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Oczyszczona kapustę poszatkować, zalać bulionem warzywnym (może być z kostki) i gotować ok. 30 minut, aż zmięknie. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Wlać mąkę rozprowadzona w pół szklanki wody. Mieszając zagotować, dolać mleko i doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę kapusty, następnie filety rybne na przemian z reszta kapusty. Zalać sosem pomidorowym i posypać startym żółtym serem. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Posypać posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
6 osób