Składniki:

  • mleko (1 litrów)
  • cukier (350 gramów)
  • soda (1/2 łyżek deserowych)
  • laska cynamonu (1 sztuk)
  • żółtka (12 sztuk)
  • Rum ciemny (300 mililitrów)

Przygotowanie:

Mleko wymieszać z cukrem i sodą. Dodac laskę cynamonu. Postawić na średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Natychmiast przelać mleko do miski i ostudzić do temperatury pokojowej. Wyjąć laskę cynamonu i delikatnie wycisnąć z niej resztki mleka.
Żółtka ubić nad parą na gęsta masę. Masę dodawać do mleka małymi porcjami cały czas ubijając. Przelać całość do czystego rondla, postawić na małym ogniu i ogrzewać do czasu, aż mieszanina zrobi się gęsta. Wmieszać rum, rozlać do butelek i szczelnie zatkać korkiem. Przechowywać w lodówce.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

6 osób

Tarta czekoladowa

Jajka po hiszpańsku