Składniki:
- mleko (1 litrów)
- cukier (350 gramów)
- soda (1/2 łyżek deserowych)
- laska cynamonu (1 sztuk)
- żółtka (12 sztuk)
- Rum ciemny (300 mililitrów)
Przygotowanie:
Mleko wymieszać z cukrem i sodą. Dodac laskę cynamonu. Postawić na średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Natychmiast przelać mleko do miski i ostudzić do temperatury pokojowej. Wyjąć laskę cynamonu i delikatnie wycisnąć z niej resztki mleka.
Żółtka ubić nad parą na gęsta masę. Masę dodawać do mleka małymi porcjami cały czas ubijając. Przelać całość do czystego rondla, postawić na małym ogniu i ogrzewać do czasu, aż mieszanina zrobi się gęsta. Wmieszać rum, rozlać do butelek i szczelnie zatkać korkiem. Przechowywać w lodówce.
Żółtka ubić nad parą na gęsta masę. Masę dodawać do mleka małymi porcjami cały czas ubijając. Przelać całość do czystego rondla, postawić na małym ogniu i ogrzewać do czasu, aż mieszanina zrobi się gęsta. Wmieszać rum, rozlać do butelek i szczelnie zatkać korkiem. Przechowywać w lodówce.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
6 osób