Składniki:

  • Miałki cukier (1 łyżek stołowych)
  • Świeża mięta – liście (8 sztuk)
  • gorąca woda (1 łyżek stołowych)
  • Bourbon (45 mililitrów)

Przygotowanie:

Wsypać cukier do moździerza lub szklanicy barowej. Listki mięty rozdrobnić i dodać do cukru. Zmiażdżyć kawałeczki tłuczkiem lub pałeczką koktajlową z pogrubionym końcem, aby mięta puściła sok, uwalniając aromat i barwę. Wlać gorącą wodę i dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć do wysokiej szklanki do long drinków, w połowie napełnionej kruszonym lodem. Dodać bourbon. Mieszać tak długo, aż szklanka pokryje się rosą. Odstawić na dwie minuty, aby topniejący lekko lód rozcieńczył drink.

Czas przygotowania:

10 minut

Porcja dla:

1 osoby

Czy warzywa i owoce można jeść w nieograniczonych

Cielęca wątróbka w sosie śmietanowym