Składniki:
- Miałki cukier (1 łyżek stołowych)
- Świeża mięta – liście (8 sztuk)
- gorąca woda (1 łyżek stołowych)
- Bourbon (45 mililitrów)
Przygotowanie:
Wsypać cukier do moździerza lub szklanicy barowej. Listki mięty rozdrobnić i dodać do cukru. Zmiażdżyć kawałeczki tłuczkiem lub pałeczką koktajlową z pogrubionym końcem, aby mięta puściła sok, uwalniając aromat i barwę. Wlać gorącą wodę i dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć do wysokiej szklanki do long drinków, w połowie napełnionej kruszonym lodem. Dodać bourbon. Mieszać tak długo, aż szklanka pokryje się rosą. Odstawić na dwie minuty, aby topniejący lekko lód rozcieńczył drink.
Czas przygotowania:
10 minut
Porcja dla:
1 osoby