w , ,

Likier z czarnej porzeczki(alkohol)

Składniki:

  • czarna porzeczka (1 kilogramów)
  • cukier (1 kilogramów)
  • wódka czysta butelka (1 sztuk)
  • spirytus (10 dekagramów)

Przygotowanie:

Pozreczke umyć obrać z szypułek wsadzić do słja i zasypać cukrem. Pozostawić w słonecznym miejscu przykryty gazą.Po dwóch dniach wymieszać zawartość i pozostawić aż cukier się całkowicie się rozpuści.Następnie zalać wódką i spirytusem, szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym miejscu na kilkanaście dni. Potem potrząsnąć słoikiem i odstawić na kilka minut. Zlewamy liker do czystych suchych butelek, szczelnie je zamykamy, przechowujemy w chłodnym miejscu.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

20 osób

Karp po gdańsku

Roladki śledziowe