w , ,

Krewetki z mango i awokado

Składniki:

  • krewetki królewskie (8 sztuk)
  • olej sezamowy (1 łyżek stołowych)
  • cukier trzcinowy (1 łyżek stołowych)
  • papryczka chili (1 sztuk)
  • sok z cytryny (1 sztuk)
  • mango (1 sztuk)
  • awokado (1 sztuk)
  • sałata lodowa (1 sztuk)
  • marchewka (1 sztuk)
  • cytryna (1 sztuk)
  • koperek (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone, podgotowane krewetki podsmażyć na patelni lub podpiec na grillu po 2 minuty z każdej strony.
Wymieszać olej z cukrem, oczyszczoną, posiekaną chili oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem, roztrzepać widelcem i wstawić do lodówki.
Obrane mango pociąć w cienkie i długie paseczki, a obrane awokado w słupki. Owoce skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
Oczyszczone, osuszone listki sałaty porwać na mniejsze kawałki. Oczyszczoną marchew pokroić w cieniutkie słupki.
Na dnie salaterek lub pucharków ułożyć sałatę, wymieszana z marchewką, a na wierzchu krewetki. Skropić dressingiem i udekorować plasterkami cytryny oraz koperkiem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Kurczak grillowany w boczku

Przekładaniec kakaowy