Składniki:
- krewetki królewskie (8 sztuk)
- olej sezamowy (1 łyżek stołowych)
- cukier trzcinowy (1 łyżek stołowych)
- papryczka chili (1 sztuk)
- sok z cytryny (1 sztuk)
- mango (1 sztuk)
- awokado (1 sztuk)
- sałata lodowa (1 sztuk)
- marchewka (1 sztuk)
- cytryna (1 sztuk)
- koperek (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone, podgotowane krewetki podsmażyć na patelni lub podpiec na grillu po 2 minuty z każdej strony.
Wymieszać olej z cukrem, oczyszczoną, posiekaną chili oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem, roztrzepać widelcem i wstawić do lodówki.
Obrane mango pociąć w cienkie i długie paseczki, a obrane awokado w słupki. Owoce skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
Oczyszczone, osuszone listki sałaty porwać na mniejsze kawałki. Oczyszczoną marchew pokroić w cieniutkie słupki.
Na dnie salaterek lub pucharków ułożyć sałatę, wymieszana z marchewką, a na wierzchu krewetki. Skropić dressingiem i udekorować plasterkami cytryny oraz koperkiem.
Wymieszać olej z cukrem, oczyszczoną, posiekaną chili oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem, roztrzepać widelcem i wstawić do lodówki.
Obrane mango pociąć w cienkie i długie paseczki, a obrane awokado w słupki. Owoce skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
Oczyszczone, osuszone listki sałaty porwać na mniejsze kawałki. Oczyszczoną marchew pokroić w cieniutkie słupki.
Na dnie salaterek lub pucharków ułożyć sałatę, wymieszana z marchewką, a na wierzchu krewetki. Skropić dressingiem i udekorować plasterkami cytryny oraz koperkiem.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób