w ,

Grzanki ze szparagami

Składniki:

  • szparagi zielone (250 gramów)
  • sól (0,25 łyżek deserowych)
  • kromki bagietki (4 sztuk)
  • masło (4 plastry)
  • kapary z zalewy (1 łyżek stołowych)
  • oliwa (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Zdrewniałe końcówki szparagów odciąć, delikatnie je obrać i gotować w osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić i zahartować lodowata woda.
Na każdej kromce pieczywa położyć plasterek masła i opiec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na ciepłych grzankach położyć szparagi, posypać je kaparami i lekko skropić oliwą. Podawać od razu.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

2 osób

Serowy tort mokka

Chrzan