Składniki:
- szparagi zielone (250 gramów)
- sól (0,25 łyżek deserowych)
- kromki bagietki (4 sztuk)
- masło (4 plastry)
- kapary z zalewy (1 łyżek stołowych)
- oliwa (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Zdrewniałe końcówki szparagów odciąć, delikatnie je obrać i gotować w osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić i zahartować lodowata woda.
Na każdej kromce pieczywa położyć plasterek masła i opiec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na ciepłych grzankach położyć szparagi, posypać je kaparami i lekko skropić oliwą. Podawać od razu.
Na każdej kromce pieczywa położyć plasterek masła i opiec 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na ciepłych grzankach położyć szparagi, posypać je kaparami i lekko skropić oliwą. Podawać od razu.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
2 osób