w , , , ,

Burger wegetariański z sosem keczupowo-jogurtowym

Składniki:

  • chlebki pita (4 sztuk)
  • orzeszki ziemne solone (0,5 listków)
  • słonecznik (0,5 szklanek)
  • płatki migdałowe (0,5 szklanek)
  • cebula (0,25 szklanek)
  • papryka zielona (0,5 szklanek)
  • czosnek (1 ząbki)
  • jogurt naturalny (0,25 szklanek)
  • keczup pikantny (0,5 szklanek)
  • olej (3 łyżek stołowych)
  • ocet winny (1 łyżek stołowych)
  • pomidor (1 sztuk)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Sos: jogurt wymieszać z połową keczupu i odstawić do lodówki.
Posiekana cebulę wymieszać z posiekaną papryką oraz czosnkiem, dodać orzeszki, migdały, ziarno słonecznika oraz troszkę soli i wszystko zmiksować dodając porcjami resztę keczupu i ocet. Z masy uformować 4 płaskie, okrągłe burgery. Posmarować je olejem i ułożyć na tacce i z obu stron na rozgrzanym ruszcie lub usmażyć na patelni. Chlebki przekroić poziomo na pół, prawie do końca. W każdy włożyć burger i plaster pomidora, opiec na ruszcie 2 minuty z każdej strony. Podawać polane przygotowanym wcześniej sosem.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Warkocze z polędwiczek

Surówka z melona