Składniki:
- chlebki pita (4 sztuk)
- orzeszki ziemne solone (0,5 listków)
- słonecznik (0,5 szklanek)
- płatki migdałowe (0,5 szklanek)
- cebula (0,25 szklanek)
- papryka zielona (0,5 szklanek)
- czosnek (1 ząbki)
- jogurt naturalny (0,25 szklanek)
- keczup pikantny (0,5 szklanek)
- olej (3 łyżek stołowych)
- ocet winny (1 łyżek stołowych)
- pomidor (1 sztuk)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Sos: jogurt wymieszać z połową keczupu i odstawić do lodówki.
Posiekana cebulę wymieszać z posiekaną papryką oraz czosnkiem, dodać orzeszki, migdały, ziarno słonecznika oraz troszkę soli i wszystko zmiksować dodając porcjami resztę keczupu i ocet. Z masy uformować 4 płaskie, okrągłe burgery. Posmarować je olejem i ułożyć na tacce i z obu stron na rozgrzanym ruszcie lub usmażyć na patelni. Chlebki przekroić poziomo na pół, prawie do końca. W każdy włożyć burger i plaster pomidora, opiec na ruszcie 2 minuty z każdej strony. Podawać polane przygotowanym wcześniej sosem.
Posiekana cebulę wymieszać z posiekaną papryką oraz czosnkiem, dodać orzeszki, migdały, ziarno słonecznika oraz troszkę soli i wszystko zmiksować dodając porcjami resztę keczupu i ocet. Z masy uformować 4 płaskie, okrągłe burgery. Posmarować je olejem i ułożyć na tacce i z obu stron na rozgrzanym ruszcie lub usmażyć na patelni. Chlebki przekroić poziomo na pół, prawie do końca. W każdy włożyć burger i plaster pomidora, opiec na ruszcie 2 minuty z każdej strony. Podawać polane przygotowanym wcześniej sosem.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób