Składniki:

  • pomarańcza (1/2 sztuk)
  • cytryna (1 sztuk)
  • koniak (45 mililitrów)
  • Cukier – kostka (1 sztuk)
  • Likier Kahlua (10 mililitrów)

Przygotowanie:

Obrać pomarańczę i cytrynę, starając się, aby przy skórce pozostało jak najmniej białej części. Do małego rondelka wlać koniak, przełożyć skórkę z owoców, dodać kostkę cukru. Lekko podgrzać i zdjąć z ognia. Zapalić zapałkę i potrzymać nad powierzchnią płynu. Opary alkoholu powinny palić się małym niebieskim płomieniem, który należy zdmuchnąć po minucie. Dodać do rondelka Kahluę, zamieszać i przecedzić do żaroodpornego kieliszka. Ozdobić spiralą ze skórki pomarańczowej, nadzianą na koktajlową wykałaczkę. Podawać gorący.

Czas przygotowania:

10 minut

Porcja dla:

1 osoby

Cytrusowa rolada

Tort porzeczkowy