Składniki:
- pomarańcza (1/2 sztuk)
- cytryna (1 sztuk)
- koniak (45 mililitrów)
- Cukier – kostka (1 sztuk)
- Likier Kahlua (10 mililitrów)
Przygotowanie:
Obrać pomarańczę i cytrynę, starając się, aby przy skórce pozostało jak najmniej białej części. Do małego rondelka wlać koniak, przełożyć skórkę z owoców, dodać kostkę cukru. Lekko podgrzać i zdjąć z ognia. Zapalić zapałkę i potrzymać nad powierzchnią płynu. Opary alkoholu powinny palić się małym niebieskim płomieniem, który należy zdmuchnąć po minucie. Dodać do rondelka Kahluę, zamieszać i przecedzić do żaroodpornego kieliszka. Ozdobić spiralą ze skórki pomarańczowej, nadzianą na koktajlową wykałaczkę. Podawać gorący.
Czas przygotowania:
10 minut
Porcja dla:
1 osoby