w ,

Brioszki z truskawkami

Składniki:

  • ciasto drożdżowe (400 gramów)
  • jajka (1 sztuk)
  • miód (100 mililitrów)
  • śmietana (100 mililitrów)
  • truskawki (300 gramów)
  • masło (3 łyżek stołowych)
  • cukier puder (6 łyżek stołowych)
  • truskawki (8 sztuk)

Przygotowanie:

Chipsy: umytych osiem truskawek pokroić wzdłuż na cienkie paski i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem tak, żeby się nie stykały. Oprószyć cukrem pudrem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. przechowywać w suchym miejscu.
Brioszka: ciasto drożdżowe pokroić na grube kromki i odciąć z nich skórkę. Potem kromki pokroić tak, by powstały kostki o boku długości 6 cm. Na wierzchu każdej kostki wydrążyć łyżką dołek.
Jajka ubić ze śmietaną i miodem i w tym namaczać kostki placka. Obsmażyć je ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni maśle.
Oczyszczone truskawki większe pokroić w kostkę, inne na połówki, resztę na ćwiartki. Obsmażone brioszki ułożyć na talerzu, a wydrążone otwory napełnić truskawkami oraz udekorować świeżymi truskawkami i chipsami.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Półfrancuskie rogaliki z jabłkami

Pieczeń myśliwska