w ,

Zupa szpinakowo-brukselkowa

Składniki:

  • korpus drobiowy (1 sztuk)
  • przyprawa warzywna (1 łyżek stołowych)
  • piertuszka (1 sztuk)
  • brukselka (250 gramów)
  • szpinak (300 gramów)
  • czosnek (1 ząbki)
  • jogurt naturalny (0,75 szklanek)
  • koncentrat buraczany (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Opłukany korpus podzielić na porcje i zalać 4 szklankami wody. Dodać przyprawę warzywna i ugotować wywar. Do przecedzonego wywaru włożyć oczyszczoną, pokrojona pietruszkę oraz oczyszczona brukselkę i liście szpinaku. Gotować, aż warzywa zmiękną. Zmiksować – zupa powinna mieć aksamitna konsystencję. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Już nie gotować, rozlać na talerze, każdą porcje kremu udekorować kleksem z łyżki jogurtu zaprawionego koncentratem buraczanym. Oprószyć grubo zmielonym pieprzem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

6 osób

Pizza z karczochem

Tortellini z grzybami