Składniki:
- korpus drobiowy (1 sztuk)
- przyprawa warzywna (1 łyżek stołowych)
- piertuszka (1 sztuk)
- brukselka (250 gramów)
- szpinak (300 gramów)
- czosnek (1 ząbki)
- jogurt naturalny (0,75 szklanek)
- koncentrat buraczany (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Opłukany korpus podzielić na porcje i zalać 4 szklankami wody. Dodać przyprawę warzywna i ugotować wywar. Do przecedzonego wywaru włożyć oczyszczoną, pokrojona pietruszkę oraz oczyszczona brukselkę i liście szpinaku. Gotować, aż warzywa zmiękną. Zmiksować – zupa powinna mieć aksamitna konsystencję. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Już nie gotować, rozlać na talerze, każdą porcje kremu udekorować kleksem z łyżki jogurtu zaprawionego koncentratem buraczanym. Oprószyć grubo zmielonym pieprzem.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
6 osób