Składniki:
- marchew (30 gramów)
- ziemniak (20 gramów)
- pietruszka (20 gramów)
- seler (20 gramów)
- masło (1 łyżek deserowych)
- kleik ryżowy (2 łyżek deserowych)
- żółtko (0.5 sztuk)
- woda (120 mililitrów)
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy żółtko od białka i kroimy żółtko na 2 części. Warzywa kroimy, wkładamy do wrzącej wody (120ml) i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Ugotowane warzywa przecieramy lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, masło i żółtk, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę. Białko jaja i połowe żółtka, które zostały, użyć do innej potrawy, nie przechowywać.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
1 osoby