w ,

Zupa jarzynowa z żółtkiem

Składniki:

  • marchew (30 gramów)
  • ziemniak (20 gramów)
  • pietruszka (20 gramów)
  • seler (20 gramów)
  • masło (1 łyżek deserowych)
  • kleik ryżowy (2 łyżek deserowych)
  • żółtko (0.5 sztuk)
  • woda (120 mililitrów)

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy żółtko od białka i kroimy żółtko na 2 części. Warzywa kroimy, wkładamy do wrzącej wody (120ml) i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Ugotowane warzywa przecieramy lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, masło i żółtk, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę. Białko jaja i połowe żółtka, które zostały, użyć do innej potrawy, nie przechowywać.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

1 osoby

Brukselka z chrzanem

Gulasz pustelnika