Składniki:
- marchew (0.5 sztuk)
- ziemniak (0.5 sztuk)
- pietruszka (0.5 sztuk)
- brokuła (2 sztuk)
- masło (1 łyżek deserowych)
- kaszka kukurydziana (2 łyżek deserowych)
- woda (0.5 szklanek)
Przygotowanie:
Kaszkę kukurydzianą zalej 30ml przegotowanej i ostudzonej wody.Marchew,ziemniak i pietruszkę starannie umyj,cienko obierz ze skórki i jeszcze raz opłucz.Brokuły opłucz zimną wodą.Wszystkie warzywa włóż do wrzącej wody,dodaj kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając od czasu do czasu,gotuj na małym ogniu ok. pół godziny. Po ugotowaniu zmiksuj zupę,dodaj świeże masło i jeszcze raz zagotuj.Wartość odżywczą zupy można zwiększyć dodając pół świeżego żółtka.Przed wybiciem jaja ze skorupki starannie je umyj,sparz wrzątkiem przez minutę i dopiero potem oddziel białko od żółtka.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
1 osoby