w ,

Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą

Składniki:

  • marchew (0.5 sztuk)
  • ziemniak (0.5 sztuk)
  • pietruszka (0.5 sztuk)
  • brokuła (2 sztuk)
  • masło (1 łyżek deserowych)
  • kaszka kukurydziana (2 łyżek deserowych)
  • woda (0.5 szklanek)

Przygotowanie:

Kaszkę kukurydzianą zalej 30ml przegotowanej i ostudzonej wody.Marchew,ziemniak i pietruszkę starannie umyj,cienko obierz ze skórki i jeszcze raz opłucz.Brokuły opłucz zimną wodą.Wszystkie warzywa włóż do wrzącej wody,dodaj kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając od czasu do czasu,gotuj na małym ogniu ok. pół godziny. Po ugotowaniu zmiksuj zupę,dodaj świeże masło i jeszcze raz zagotuj.Wartość odżywczą zupy można zwiększyć dodając pół świeżego żółtka.Przed wybiciem jaja ze skorupki starannie je umyj,sparz wrzątkiem przez minutę i dopiero potem oddziel białko od żółtka.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

1 osoby

Herbata po wersalsku (z alkoholem)

Babeczki z imbirem, gruszkami i czekoladą