Składniki:
- żółtka (2 sztuk)
- cukier (2 łyżek deserowych)
- budyń waniliowy (1 łyżek stołowych)
- mleko (2 szklanek)
- masło (2 łyżek deserowych)
- skórka z cytryny – kawałek (1 sztuk)
- laska wanilii – starta (0,5 łyżek deserowych)
- Cynamon (0,5 łyżek deserowych)
- goździki (2 sztuk)
- cytryna (2 sztuk)
- śmietana (1 szklanek)
- cukier (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Ubić żółtka z cukrem na puch i wymieszać z proszkiem budyniowym. Zagotować mleko z masłem, skórka z cytryny, wanilią, cynamonem i goździkami. Kilka łyżek gorącego mleka wlać do żółtek i wymieszać. Powoli dodawać resztę mleka. Zupę doprawić sokiem wyciśniętym z obu cytryn, sola oraz cukrem. Już nie gotować, tylko lekko podgrzać. Tuz przed rozlaniem na talerze, do zupy wlać śmietanę i dobrze wymieszać. Podawać np. z biszkoptami.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
6 osób