w , ,

Zupa cytrynowa II

Składniki:

  • żółtka (2 sztuk)
  • cukier (2 łyżek deserowych)
  • budyń waniliowy (1 łyżek stołowych)
  • mleko (2 szklanek)
  • masło (2 łyżek deserowych)
  • skórka z cytryny – kawałek (1 sztuk)
  • laska wanilii – starta (0,5 łyżek deserowych)
  • Cynamon (0,5 łyżek deserowych)
  • goździki (2 sztuk)
  • cytryna (2 sztuk)
  • śmietana (1 szklanek)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ubić żółtka z cukrem na puch i wymieszać z proszkiem budyniowym. Zagotować mleko z masłem, skórka z cytryny, wanilią, cynamonem i goździkami. Kilka łyżek gorącego mleka wlać do żółtek i wymieszać. Powoli dodawać resztę mleka. Zupę doprawić sokiem wyciśniętym z obu cytryn, sola oraz cukrem. Już nie gotować, tylko lekko podgrzać. Tuz przed rozlaniem na talerze, do zupy wlać śmietanę i dobrze wymieszać. Podawać np. z biszkoptami.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

6 osób

Sznycle w chrupiącej panierce

Kartoflana strucelka