Składniki:
- ziemniaki (500 gramów)
- papryka zielona (1 sztuk)
- cebula czerwona (1 sztuk)
- pomidory (3 sztuk)
- jajka (2 sztuk)
- ser żółty (100 gramów)
- papryka mielona słodka (1 łyżek deserowych)
- boczek wędzony (100 gramów)
- rukola (0,5 szklanek)
- trybuka (2 łyżek stołowych)
- szczypiorek (2 łyżek stołowych)
- śmietana (200 gramów)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo, obrane jajka pokroić na ćwiartki.
Wyszorowane ziemniaki ugotowac w mundurkach w osolonym wrzątku. Ostudzone, obrane pokroić na cząstki. Oczyszczona paprykę pokroić w kostkę, a oczyszczoną cebulę pokroić w talarki. Umyte pomidory pokroić na cząstki. Ser pokroić na paseczki i obtoczyć w mielonej papryce. Wszystkie składniki wymieszać w dużej salaterce.
Pokrojony na mniejsze kawałki boczek usmażyć na suchej patelni i przełożyć do sałatki. Dodać opłukane, osuszone listki rukoli i wymieszać.
Wymieszać śmietanę z posiekaną trybula oraz szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Tym sosem polać sałatkę, wymieszać i schłodzić w lodówce.
Wyszorowane ziemniaki ugotowac w mundurkach w osolonym wrzątku. Ostudzone, obrane pokroić na cząstki. Oczyszczona paprykę pokroić w kostkę, a oczyszczoną cebulę pokroić w talarki. Umyte pomidory pokroić na cząstki. Ser pokroić na paseczki i obtoczyć w mielonej papryce. Wszystkie składniki wymieszać w dużej salaterce.
Pokrojony na mniejsze kawałki boczek usmażyć na suchej patelni i przełożyć do sałatki. Dodać opłukane, osuszone listki rukoli i wymieszać.
Wymieszać śmietanę z posiekaną trybula oraz szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Tym sosem polać sałatkę, wymieszać i schłodzić w lodówce.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
3 osób