w , , , ,

Ziemniaczana sałatka z boczkiem

Składniki:

  • ziemniaki (500 gramów)
  • papryka zielona (1 sztuk)
  • cebula czerwona (1 sztuk)
  • pomidory (3 sztuk)
  • jajka (2 sztuk)
  • ser żółty (100 gramów)
  • papryka mielona słodka (1 łyżek deserowych)
  • boczek wędzony (100 gramów)
  • rukola (0,5 szklanek)
  • trybuka (2 łyżek stołowych)
  • szczypiorek (2 łyżek stołowych)
  • śmietana (200 gramów)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ugotowane na twardo, obrane jajka pokroić na ćwiartki.
Wyszorowane ziemniaki ugotowac w mundurkach w osolonym wrzątku. Ostudzone, obrane pokroić na cząstki. Oczyszczona paprykę pokroić w kostkę, a oczyszczoną cebulę pokroić w talarki. Umyte pomidory pokroić na cząstki. Ser pokroić na paseczki i obtoczyć w mielonej papryce. Wszystkie składniki wymieszać w dużej salaterce.
Pokrojony na mniejsze kawałki boczek usmażyć na suchej patelni i przełożyć do sałatki. Dodać opłukane, osuszone listki rukoli i wymieszać.
Wymieszać śmietanę z posiekaną trybula oraz szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Tym sosem polać sałatkę, wymieszać i schłodzić w lodówce.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

3 osób

Sałatka – Macedonia

Kurczak po koreańsku