Składniki:
- sałata główka (1 sztuk)
- cebula czerwona (1 sztuk)
- papryka żółta (1 sztuk)
- olej słonecznikowy (4 łyżek stołowych)
- ocet winny biały (2 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- przyprawa prowansalska (1 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
1.Sałatę płukamy i odsącza na sicie. Cebulę i paprykę kroimy cienko. Wszystkie składniki układamy w salaterce.
2.Olej rozcieramy z roztartymi w dłoniach ziołach prowansalskich, solą, pieprzem. Gdy składniki się połączą dodajemy cały czas ucierając ocet winny.
Polewamy sałatkę sosem.
2.Olej rozcieramy z roztartymi w dłoniach ziołach prowansalskich, solą, pieprzem. Gdy składniki się połączą dodajemy cały czas ucierając ocet winny.
Polewamy sałatkę sosem.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
6 osób