w , ,

Zielona sałata z papryką

Składniki:

  • sałata główka (1 sztuk)
  • cebula czerwona (1 sztuk)
  • papryka żółta (1 sztuk)
  • olej słonecznikowy (4 łyżek stołowych)
  • ocet winny biały (2 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • przyprawa prowansalska (1 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

1.Sałatę płukamy i odsącza na sicie. Cebulę i paprykę kroimy cienko. Wszystkie składniki układamy w salaterce.
2.Olej rozcieramy z roztartymi w dłoniach ziołach prowansalskich, solą, pieprzem. Gdy składniki się połączą dodajemy cały czas ucierając ocet winny.
Polewamy sałatkę sosem.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

6 osób

Surówka z kapusty czerwonej z czosnkiem

Tangier