Składniki:

  • mięso wołowe mielone (400 gramów)
  • ziemniaki (600 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • kukurydza konserwowa (200 gramów)
  • papryczka chili (2 sztuk)
  • pomidory (2 sztuk)
  • jajka (3 sztuk)
  • masło (5 łyżek stołowych)
  • ser żółty (50 gramów)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • czosnek (2,5 ząbki)
  • oregano (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Na oliwie zrumienić mięso, dodać oczyszczoną posiekana cebule oraz czosnek i smażyć 3 minuty. Dodać osączona kukurydzę oraz oczyszczone, posiekane papryczki i obrane ze skórki oraz pokrojone na kawałki pomidory. Mieszając, doprawić oregano, sola oraz pieprzem.
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzone – zmielić i wymieszać z masłem, żółtkami oraz pianą ubitą z białek.
Do żaroodpornego naczynia włożyć masę mięsną, a na wierzchu rozłożyć puree ziemniaczane i posypać startym żółtym serem. Piec 30 minut w 180 stopniach.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

6 osób

Tapenada, czyli pasta z hiszpańskich oliwek

Ciasteczka