Składniki:
- mięso wołowe mielone (400 gramów)
- ziemniaki (600 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- kukurydza konserwowa (200 gramów)
- papryczka chili (2 sztuk)
- pomidory (2 sztuk)
- jajka (3 sztuk)
- masło (5 łyżek stołowych)
- ser żółty (50 gramów)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- czosnek (2,5 ząbki)
- oregano (1 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Na oliwie zrumienić mięso, dodać oczyszczoną posiekana cebule oraz czosnek i smażyć 3 minuty. Dodać osączona kukurydzę oraz oczyszczone, posiekane papryczki i obrane ze skórki oraz pokrojone na kawałki pomidory. Mieszając, doprawić oregano, sola oraz pieprzem.
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzone – zmielić i wymieszać z masłem, żółtkami oraz pianą ubitą z białek.
Do żaroodpornego naczynia włożyć masę mięsną, a na wierzchu rozłożyć puree ziemniaczane i posypać startym żółtym serem. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzone – zmielić i wymieszać z masłem, żółtkami oraz pianą ubitą z białek.
Do żaroodpornego naczynia włożyć masę mięsną, a na wierzchu rozłożyć puree ziemniaczane i posypać startym żółtym serem. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
6 osób