w ,

Wołowina w sosie sojowym sukiyaki

Składniki:

  • polędwica wołowa (1 sztuk)
  • por (3 sztuk)
  • pieczarka (0.25 kilogramów)
  • kapusta pekińska (0.5 sztuk)
  • konina (według uznania)
  • makaron shirataki (0.25 kilogramów)
  • jajko (4 sztuk)
  • łój wołowy (według uznania)
  • shoyu (0.5 szklanek)
  • deshi (1 szklanek)
  • cukier (4 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

1. Częściowo zamrożone mięso pokrajać na bardzo cienkie poziome płaty.
2. Połączyć składniki sosu, wlać do dzbanka, postawić na stole obok 4 miseczek zawierających całe żółtka.
3. Większą, głęboką patelnię umieścić na przenośnej płytce gazowej lub elektrycznej, postawić na lub obok nakrytego stołu.
4. Wyłożyć wołowinę, jarzyny, twaróg i makaron na duży półmisek, postawić przy patelni.
5. Mocno rozgrzaną patelnię, smarować nabitym na widelec kawałkiem łoju.
6. Włożyć 1/4 mięsa, lekko obsmażyć, aż straci czerwony kolor.
7. Do 1/4 sosu, dodać trochę makaronu, jarzyn i twarogu, dusić przez 3 min. (jarzyny muszą być chrupkie):
8. Każdy biesiadnik wybiera sobie kawałki mięsa, jarzyny, ser i makaron, zanurza przed jedzeniem w miseczce z żółtkiem.
9. Pozostałe składniki smażyć stopniowo w miarę ubywania potrawy.
Proporcje dla 6-8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

8 osób

Fasola czerwona z warzywami

Domowy Baileys