Składniki:
- ziemniaki (600 gramów)
- jajka (8 sztuk)
- papryka (2 sztuk)
- cebula czerwona (1 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- tymianek suszony (1 łyżek deserowych)
- szpinak (1 szklanek)
- oliwa (3 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone ziemniaki ugotować. Ostudzone pokroić w plasterki. Oczyszczona paprykę pokroić w kosteczkę. Oczyszczona cebule oraz czosnek posiekać. Umyty, osaczony szpinak grubo posiekać.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać paprykę, cebulę oraz czosnek, mieszając smażyć 5 minut. Przyprawić solą oraz pieprzem, dodać ziemniaki oraz szpinak i jeszcze chwile dusić.
Roztrzepane widelcem jajka doprawić solą oraz pieprzem i zalać warzywa na patelni. Smażyć na małym ogniu 9 minut, aż jajka dobrze się zetną. Zdjąć z ognia. Patelnie przykryć dużym talerzem i energicznie odwrócić omlet, zsunąć z powrotem na patelnie i smażyć kolejne 5 minut. przed podaniem tortille pokroić na kawałki.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać paprykę, cebulę oraz czosnek, mieszając smażyć 5 minut. Przyprawić solą oraz pieprzem, dodać ziemniaki oraz szpinak i jeszcze chwile dusić.
Roztrzepane widelcem jajka doprawić solą oraz pieprzem i zalać warzywa na patelni. Smażyć na małym ogniu 9 minut, aż jajka dobrze się zetną. Zdjąć z ognia. Patelnie przykryć dużym talerzem i energicznie odwrócić omlet, zsunąć z powrotem na patelnie i smażyć kolejne 5 minut. przed podaniem tortille pokroić na kawałki.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób