w ,

Tortilla z patelni

Składniki:

  • ziemniaki (600 gramów)
  • jajka (8 sztuk)
  • papryka (2 sztuk)
  • cebula czerwona (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • tymianek suszony (1 łyżek deserowych)
  • szpinak (1 szklanek)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki ugotować. Ostudzone pokroić w plasterki. Oczyszczona paprykę pokroić w kosteczkę. Oczyszczona cebule oraz czosnek posiekać. Umyty, osaczony szpinak grubo posiekać.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać paprykę, cebulę oraz czosnek, mieszając smażyć 5 minut. Przyprawić solą oraz pieprzem, dodać ziemniaki oraz szpinak i jeszcze chwile dusić.
Roztrzepane widelcem jajka doprawić solą oraz pieprzem i zalać warzywa na patelni. Smażyć na małym ogniu 9 minut, aż jajka dobrze się zetną. Zdjąć z ognia. Patelnie przykryć dużym talerzem i energicznie odwrócić omlet, zsunąć z powrotem na patelnie i smażyć kolejne 5 minut. przed podaniem tortille pokroić na kawałki.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Ślimaczki

Jajecznica z carry