w ,

Tort marcepanowy

Składniki:

  • masło (100 gramów)
  • czekolada gorzka (150 gramów)
  • marcepan (350 gramów)
  • jajka (8 sztuk)
  • laska wanilii (1 sztuk)
  • sól (1 szczypta)
  • cukier (215 gramów)
  • cukier (1 łyżek stołowych)
  • mąka (100 gramów)
  • migdały – mielone (25 gramów)
  • budyń waniliowy (1 sztuk)
  • mleko (450 mililitrów)
  • wiśnie (500 gramów)
  • galaretka malinowa (1 sztuk)
  • sok wisniowy (250 mililitrów)

Przygotowanie:

Stopione masło ostudzić. czekoladę drobno posiekać. 300g marcepanu zetrzeć na tarce i utrzeć z miąższem wanilii, solą, żółtkami na gładki krem. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując 100g cukru. 1/3 piany dodać do kremu marcepanowego, a 1/3 piany wymieszać z mąką, migdałami oraz masłem i także dodać do kremu, wlać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać. 1/3 ciasta rozłożyć w średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Rozsypać na cieście połowę czekolady, wyłożyć na nią 1/3 ciasta, wyrównać i posypać resztą czekolady, i wyłożyć na wierzch pozostałe ciasto. Piec w 175 stopniach ok. 40 minut i ostudz8ić w piekarniku.
Budyń ugotować na mleku z 40g cukru i ostudzić. Przestudzony rozłożyć na torcie i wstawić na 30 minut do lodówki. Galaretkę, 75g cukru i 6 łyżek soku wiśniowego wymieszać. Zagotować pozostały sok z 200ml wody, dodać galaretkę i gotować 1 minutę. Wrzucić oczyszczone, wydrolowane wiśnie, lekko schłodzić i rozłożyć na torcie, schłodzić. Zagnieść 50g marcepanu, rozwałkować pomiędzy 2 warstwami filii, wyciąć z niego ozdoby w kształcie kwiatów, obtoczyć je w łyżce cukru i udekorować nimi wierzch tortu.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

12 osób

Pasta z zielonego groszku

Pieczeń wołowa z fenkułem