Składniki:
- mąka (400 gramów)
- ziarno sezamu (80 gramów)
- masło (1 sztuk)
- cukier (150 gramów)
- jajko (2 sztuk)
- śmietana gęsta (3,5 łyżek stołowych)
- cukier brązowy (150 gramów)
- agrest (750 gramów)
Przygotowanie:
Ziarno sezamu uprażyć na patelni bez tłuszczu, na złotobrązowy kolor.
Z mąki, jajka, białego cukru, masła, śmietany oraz połowy sezamu zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i odstawić na 1h do lodówki.
Oczyszczony agrest wymieszać z brązowym cukrem. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim średnią tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, brzeg utworzyć wyższy. Na spodzie rozłożyć owoce z cukrem. Rozwałkować pozostałą część ciasta, pociąć na paski szerokości 1,5 cm i ułożyć kratkę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 50 minut w 190 stopniach.
Z mąki, jajka, białego cukru, masła, śmietany oraz połowy sezamu zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i odstawić na 1h do lodówki.
Oczyszczony agrest wymieszać z brązowym cukrem. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim średnią tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, brzeg utworzyć wyższy. Na spodzie rozłożyć owoce z cukrem. Rozwałkować pozostałą część ciasta, pociąć na paski szerokości 1,5 cm i ułożyć kratkę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 50 minut w 190 stopniach.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
12 osób