w ,

Tort agrestowy

Składniki:

  • mąka (400 gramów)
  • ziarno sezamu (80 gramów)
  • masło (1 sztuk)
  • cukier (150 gramów)
  • jajko (2 sztuk)
  • śmietana gęsta (3,5 łyżek stołowych)
  • cukier brązowy (150 gramów)
  • agrest (750 gramów)

Przygotowanie:

Ziarno sezamu uprażyć na patelni bez tłuszczu, na złotobrązowy kolor.
Z mąki, jajka, białego cukru, masła, śmietany oraz połowy sezamu zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i odstawić na 1h do lodówki.
Oczyszczony agrest wymieszać z brązowym cukrem. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim średnią tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, brzeg utworzyć wyższy. Na spodzie rozłożyć owoce z cukrem. Rozwałkować pozostałą część ciasta, pociąć na paski szerokości 1,5 cm i ułożyć kratkę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 50 minut w 190 stopniach.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

12 osób

Salatka z kalafiora

Panga w sosie czosnkowym II