w ,

Torcik aksamitny

Składniki:

  • masło (50 gramów)
  • mąka (50 gramów)
  • śmietana kremowa (200 gramów)
  • cukier waniliowy (2 sztuk)
  • cukier (175 gramów)
  • sok pomarańczowy (100 mililitrów)
  • sól (1 szczypta)
  • płatki migdałowe (75 gramów)
  • żelatyna (7 łyżek deserowych)
  • twaróg (200 gramów)
  • śmietana (150 gramów)
  • sok malinowy (4 łyżek stołowych)
  • Campari (2 łyżek stołowych)
  • cukier puder (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z 1 cukrem waniliowym oraz 100g cukru, dodać 30 ml soku pomarańczowego, mąkę oraz płatki migdałowe i chłodzić 20 minut.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Piec osobno w tortownicy o średnicy 22 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 175 stopniach. Jeden placek pokroić na 8 trójkątów. Drugi placek upiec w ten sam sposób, ale nie kroić.
Utrzeć twaróg z kwaśną śmietaną, 75g cukru, sokiem malinowym, campari, jednym cukrem waniliowym i 70 ml soku pomarańczowego. Połączyć krem z reszta żelatyny i chłodzić 10 minut. Dodać kremówkę ubita ze szczypta soli. Rozłożyć masę na niepokrojonym cieście i przykryć trójkątami. Udekorować cukrem pudrem oraz melisą.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

8 osób

Bananowe szaleńswo

Papryka faszerowana kuskusem II