Składniki:
- masło (50 gramów)
- mąka (50 gramów)
- śmietana kremowa (200 gramów)
- cukier waniliowy (2 sztuk)
- cukier (175 gramów)
- sok pomarańczowy (100 mililitrów)
- sól (1 szczypta)
- płatki migdałowe (75 gramów)
- żelatyna (7 łyżek deserowych)
- twaróg (200 gramów)
- śmietana (150 gramów)
- sok malinowy (4 łyżek stołowych)
- Campari (2 łyżek stołowych)
- cukier puder (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z 1 cukrem waniliowym oraz 100g cukru, dodać 30 ml soku pomarańczowego, mąkę oraz płatki migdałowe i chłodzić 20 minut.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Piec osobno w tortownicy o średnicy 22 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 175 stopniach. Jeden placek pokroić na 8 trójkątów. Drugi placek upiec w ten sam sposób, ale nie kroić.
Utrzeć twaróg z kwaśną śmietaną, 75g cukru, sokiem malinowym, campari, jednym cukrem waniliowym i 70 ml soku pomarańczowego. Połączyć krem z reszta żelatyny i chłodzić 10 minut. Dodać kremówkę ubita ze szczypta soli. Rozłożyć masę na niepokrojonym cieście i przykryć trójkątami. Udekorować cukrem pudrem oraz melisą.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Piec osobno w tortownicy o średnicy 22 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 175 stopniach. Jeden placek pokroić na 8 trójkątów. Drugi placek upiec w ten sam sposób, ale nie kroić.
Utrzeć twaróg z kwaśną śmietaną, 75g cukru, sokiem malinowym, campari, jednym cukrem waniliowym i 70 ml soku pomarańczowego. Połączyć krem z reszta żelatyny i chłodzić 10 minut. Dodać kremówkę ubita ze szczypta soli. Rozłożyć masę na niepokrojonym cieście i przykryć trójkątami. Udekorować cukrem pudrem oraz melisą.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
8 osób