Składniki:
- mięso z wędzonego kurczaka (250 gramów)
- cielęcina pieczona (150 gramów)
- boczek wędzony (150 gramów)
- marchewka (1 sztuk)
- ogórek zielony (1 sztuk)
- pomidory (2 sztuk)
- kukurydza konserwowa (100 gramów)
- groszek konserwowy (100 gramów)
- liście sałaty (według uznania)
- olej (4 łyżek stołowych)
- ocet winny (1 łyżek stołowych)
- papryka czerwona (2 sztuk)
- tabasco (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną paprykę upiec w piekarniku, ostudzić i zdjąć skórkę oraz zmiksować na gładką masę. Dodać ocet, mieszając, wlewać stopniowo olej. Doprawić do smaku sola, pieprzem oraz kilkoma kroplami tabasco.
Mięso i boczek pokroić w plastry. Boczek podsmażyć na patelni, ostudzić i każdy plasterek zwinąć w rulon (ew. spiąć wykałaczką). Kilka liści sałaty opłukać i osuszyć. Obrany ogórek pokroić razem z pomidorami w plastry. Umyta marchewkę ugotować, obrać i uformować z niej ozdobna rozetę. Groszek i kukurydzę osączyć.
Liście sałaty rozłożyć na talerzu, a na nich układać plastry mięsa i rulony boczku, a obok warzywa. Przybrać rozeta z marchewki. Osobno podać sos.
Mięso i boczek pokroić w plastry. Boczek podsmażyć na patelni, ostudzić i każdy plasterek zwinąć w rulon (ew. spiąć wykałaczką). Kilka liści sałaty opłukać i osuszyć. Obrany ogórek pokroić razem z pomidorami w plastry. Umyta marchewkę ugotować, obrać i uformować z niej ozdobna rozetę. Groszek i kukurydzę osączyć.
Liście sałaty rozłożyć na talerzu, a na nich układać plastry mięsa i rulony boczku, a obok warzywa. Przybrać rozeta z marchewki. Osobno podać sos.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób