w , ,

Talerz z przekąskami

Składniki:

  • mięso z wędzonego kurczaka (250 gramów)
  • cielęcina pieczona (150 gramów)
  • boczek wędzony (150 gramów)
  • marchewka (1 sztuk)
  • ogórek zielony (1 sztuk)
  • pomidory (2 sztuk)
  • kukurydza konserwowa (100 gramów)
  • groszek konserwowy (100 gramów)
  • liście sałaty (według uznania)
  • olej (4 łyżek stołowych)
  • ocet winny (1 łyżek stołowych)
  • papryka czerwona (2 sztuk)
  • tabasco (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną paprykę upiec w piekarniku, ostudzić i zdjąć skórkę oraz zmiksować na gładką masę. Dodać ocet, mieszając, wlewać stopniowo olej. Doprawić do smaku sola, pieprzem oraz kilkoma kroplami tabasco.
Mięso i boczek pokroić w plastry. Boczek podsmażyć na patelni, ostudzić i każdy plasterek zwinąć w rulon (ew. spiąć wykałaczką). Kilka liści sałaty opłukać i osuszyć. Obrany ogórek pokroić razem z pomidorami w plastry. Umyta marchewkę ugotować, obrać i uformować z niej ozdobna rozetę. Groszek i kukurydzę osączyć.
Liście sałaty rozłożyć na talerzu, a na nich układać plastry mięsa i rulony boczku, a obok warzywa. Przybrać rozeta z marchewki. Osobno podać sos.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Zimny napój ponczowy

Sałatka ze szpinakiem