Składniki:
- szynka wieprzowa bez kości (1 kilogramów)
- przyprawa do wieprzowiny (1 sztuk)
- liść laurowy (2 sztuk)
- ziele angielskie (według uznania)
- papryka mielona słodka (według uznania)
- majeranek (według uznania)
- cebula (1 sztuk)
- marchewka (1 sztuk)
- seler (0,5 sztuk)
- ziarenka pieprzu (według uznania)
- masło (0,5 kostek)
- bazylia (1 pęczek)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso posolić i natrzeć przyprawa do wieprzowiny, obłożyć plasterkami cebuli, marchewki oraz selera.
Pół szklanki oleju wymieszać z 1/4 szklanki wody, wrzucić listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i zalać mięso. Do miseczki włożyć miękkie masło, dodać posiekaną drobno bazylię, łyżkę otartego majeranku oraz szczyptę soli i rozetrzeć dokładnie drewnianym tłuczkiem.
W osaczonym mięsie nożem zrobić nacięcia i włożyć do nich masło ziołowe. Obwiązać mięso nicią kuchenną, posypać przyprawami. Włożyć do rękawa do pieczenia, obłożyć warzywami i podlać zalewą. Piec ok. 1,5 godziny w 220 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia otworzyć rękaw, by szynka się przyrumieniła.
Pół szklanki oleju wymieszać z 1/4 szklanki wody, wrzucić listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i zalać mięso. Do miseczki włożyć miękkie masło, dodać posiekaną drobno bazylię, łyżkę otartego majeranku oraz szczyptę soli i rozetrzeć dokładnie drewnianym tłuczkiem.
W osaczonym mięsie nożem zrobić nacięcia i włożyć do nich masło ziołowe. Obwiązać mięso nicią kuchenną, posypać przyprawami. Włożyć do rękawa do pieczenia, obłożyć warzywami i podlać zalewą. Piec ok. 1,5 godziny w 220 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia otworzyć rękaw, by szynka się przyrumieniła.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
5 osób