Składniki:

  • szynka wieprzowa bez kości (1 kilogramów)
  • przyprawa do wieprzowiny (1 sztuk)
  • liść laurowy (2 sztuk)
  • ziele angielskie (według uznania)
  • papryka mielona słodka (według uznania)
  • majeranek (według uznania)
  • cebula (1 sztuk)
  • marchewka (1 sztuk)
  • seler (0,5 sztuk)
  • ziarenka pieprzu (według uznania)
  • masło (0,5 kostek)
  • bazylia (1 pęczek)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso posolić i natrzeć przyprawa do wieprzowiny, obłożyć plasterkami cebuli, marchewki oraz selera.
Pół szklanki oleju wymieszać z 1/4 szklanki wody, wrzucić listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i zalać mięso. Do miseczki włożyć miękkie masło, dodać posiekaną drobno bazylię, łyżkę otartego majeranku oraz szczyptę soli i rozetrzeć dokładnie drewnianym tłuczkiem.
W osaczonym mięsie nożem zrobić nacięcia i włożyć do nich masło ziołowe. Obwiązać mięso nicią kuchenną, posypać przyprawami. Włożyć do rękawa do pieczenia, obłożyć warzywami i podlać zalewą. Piec ok. 1,5 godziny w 220 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia otworzyć rękaw, by szynka się przyrumieniła.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

5 osób

Jajecznica z pieczarkami

Pasta ziołowa z tofu