Składniki:
- szynka surowa (1 kilogramów)
- czosnek (4 ząbki)
- cebula (1 sztuk)
- vegeta (według uznania)
- pieprz mielony (według uznania)
- miód (1 łyżek deserowych)
- musztarda (1 łyżek deserowych)
- olej (1 łyżek stołowych)
- marchewka (4 sztuk)
- kukurydza (1 puszka)
- kiełbasa (6 sztuk)
- majeranek (według uznania)
- natka pietruszki (według uznania)
- groszek (1 sztuk)
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, posypujemy vegetą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ząbki czosnku przekrawamy na pół. Ostrym nożykiem robimy otwory w mięsie i wciskamy w nie kawałki czosnku.
Ze wszystkich stron smarujemy mięso olejem i przekładamy na rozłożony arkusz folii aluminiowej. Smarujemy miodem, a potem musztardą.
Cebulę kroimy w talarki i półtalarki, kiełbasę lub boczek w plasterki, obkładamy mięso cebulą. Na warstwie cebuli układamy plasterki kiełbasy lub boczku i posypujemy suszonym majerankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-220st. Pieczemy ok. 1-1,5 godziny.
Ze wszystkich stron smarujemy mięso olejem i przekładamy na rozłożony arkusz folii aluminiowej. Smarujemy miodem, a potem musztardą.
Cebulę kroimy w talarki i półtalarki, kiełbasę lub boczek w plasterki, obkładamy mięso cebulą. Na warstwie cebuli układamy plasterki kiełbasy lub boczku i posypujemy suszonym majerankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-220st. Pieczemy ok. 1-1,5 godziny.
Czas przygotowania:
105 minut
Porcja dla:
10 osób