w ,

Szynka pieczona nadziewana

Składniki:

  • szynka surowa (1 kilogramów)
  • czosnek (4 ząbki)
  • cebula (1 sztuk)
  • vegeta (według uznania)
  • pieprz mielony (według uznania)
  • miód (1 łyżek deserowych)
  • musztarda (1 łyżek deserowych)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • marchewka (4 sztuk)
  • kukurydza (1 puszka)
  • kiełbasa (6 sztuk)
  • majeranek (według uznania)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • groszek (1 sztuk)

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, posypujemy vegetą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ząbki czosnku przekrawamy na pół. Ostrym nożykiem robimy otwory w mięsie i wciskamy w nie kawałki czosnku.
Ze wszystkich stron smarujemy mięso olejem i przekładamy na rozłożony arkusz folii aluminiowej. Smarujemy miodem, a potem musztardą.
Cebulę kroimy w talarki i półtalarki, kiełbasę lub boczek w plasterki, obkładamy mięso cebulą. Na warstwie cebuli układamy plasterki kiełbasy lub boczku i posypujemy suszonym majerankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-220st. Pieczemy ok. 1-1,5 godziny.

Czas przygotowania:

105 minut

Porcja dla:

10 osób

Sałatka z rukkolą i awokado

Smażony kremik