Składniki:
- ziemniaki (1 kilogramów)
- kminek (1 łyżek deserowych)
- boczek wędzony (120 gramów)
- mleko (2 łyżek stołowych)
- cebula (1 sztuk)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Zahartować zimna wodą i jeszcze ciepłe obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oczyszczona cebule drobno posiekać, wymieszać z ziemniakami i posolić. Pokrojony w drobna kostkę boczek podsmażyć na patelni. Dodać ziemniaki z cebulą i tak długo smażyć mieszając, aż wchłoną cały tłuszcz. Uformować płaski placek wielkości patelni i smażyć, aż spód będzie złotobrązowy. Delikatnie skropić mlekiem. Za pomocą talerza odwrócić placek na patelni i przyrumienić z drugiej strony.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
4 osób