w ,

Szwajcarski berner rosti

Składniki:

  • ziemniaki (1 kilogramów)
  • kminek (1 łyżek deserowych)
  • boczek wędzony (120 gramów)
  • mleko (2 łyżek stołowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Zahartować zimna wodą i jeszcze ciepłe obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oczyszczona cebule drobno posiekać, wymieszać z ziemniakami i posolić. Pokrojony w drobna kostkę boczek podsmażyć na patelni. Dodać ziemniaki z cebulą i tak długo smażyć mieszając, aż wchłoną cały tłuszcz. Uformować płaski placek wielkości patelni i smażyć, aż spód będzie złotobrązowy. Delikatnie skropić mlekiem. Za pomocą talerza odwrócić placek na patelni i przyrumienić z drugiej strony.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

4 osób

Musaka

Duszone żeberka