w

Sztuka mięsa z sosem chrzanowym

Składniki:

  • pręgi wołowe (1.2 kilogramów)
  • warzywo (50 dekagramów)
  • cebula (15 dekagramów)
  • sól (według uznania)
  • liście laurowe (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • chrzan starty (5 dekagramów)
  • maślanka (0.5 szklanek)
  • jabłko (10 dekagramów)
  • sok z cytryny (według uznania)

Przygotowanie:

Mięso przygotować i ugotować jak w powyższym przepisie. Ugotowane mięso pokrajać na porcje, ułożyć w rondelku, podlać rosołem. Zagrzać, wyłożyć na ogrzany półmisek, ozdobić kilkoma kawałkami marchewki z wywaru. Podawać z dodatkiem sosu chrzanowego w sosjerce. Przygotowując sos, utarty chrzan wymieszać z maślanką i utartym na tarce z dużymi otworami jabłkiem, przyprawić do smaku solą i sokiem cytrynowym. Jako dodatek podać ziemniaki z wody (1-2 na porcję) i ogórek kwaszony.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

6 osób

Suflet z dżemu

Ryba pieczona z mozzarellą