Składniki:
- pręgi wołowe (1.2 kilogramów)
- warzywo (50 dekagramów)
- cebula (15 dekagramów)
- sól (według uznania)
- liście laurowe (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- chrzan starty (5 dekagramów)
- maślanka (0.5 szklanek)
- jabłko (10 dekagramów)
- sok z cytryny (według uznania)
Przygotowanie:
Mięso przygotować i ugotować jak w powyższym przepisie. Ugotowane mięso pokrajać na porcje, ułożyć w rondelku, podlać rosołem. Zagrzać, wyłożyć na ogrzany półmisek, ozdobić kilkoma kawałkami marchewki z wywaru. Podawać z dodatkiem sosu chrzanowego w sosjerce. Przygotowując sos, utarty chrzan wymieszać z maślanką i utartym na tarce z dużymi otworami jabłkiem, przyprawić do smaku solą i sokiem cytrynowym. Jako dodatek podać ziemniaki z wody (1-2 na porcję) i ogórek kwaszony.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
6 osób