Składniki:
- udziec cielęcy (500 gramów)
- bułka tarta (150 gramów)
- mąka (100 gramów)
- jajka (2 sztuk)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- masło (2 łyżek stołowych)
- mleko (2 łyżek stołowych)
- plaserki cytryny (4 sztuk)
- natka pietruszki, gałązki (2 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić w poprzek włókien na 4 sznycle. Lekko rozbić. Oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na 15 minut.
Na jednym talerzyku wymieszać jajka z mlekiem. na drugi talerzyk przesiać mąkę, a na trzecim przygotować bułkę tartą. Sznycle najpierw obtoczyć w mace, następnie zanurzyć w jajkach i panierować w bułce tartej. Panierkę docisnąć dłonią do mięsa. Na patelnię wlać oliwę i do jeszcze zimnej dodać masło. Na rozgrzany tłuszcz włożyć sznycle. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, po ok. 5 minut z każdej strony. Podawać z dodatkiem plasterka cytryny, ozdobione natką pietruszki.
Na jednym talerzyku wymieszać jajka z mlekiem. na drugi talerzyk przesiać mąkę, a na trzecim przygotować bułkę tartą. Sznycle najpierw obtoczyć w mace, następnie zanurzyć w jajkach i panierować w bułce tartej. Panierkę docisnąć dłonią do mięsa. Na patelnię wlać oliwę i do jeszcze zimnej dodać masło. Na rozgrzany tłuszcz włożyć sznycle. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, po ok. 5 minut z każdej strony. Podawać z dodatkiem plasterka cytryny, ozdobione natką pietruszki.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
4 osób