w ,

Sznycle w chrupiącej panierce

Składniki:

  • udziec cielęcy (500 gramów)
  • bułka tarta (150 gramów)
  • mąka (100 gramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • oliwa (4 łyżek stołowych)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • mleko (2 łyżek stołowych)
  • plaserki cytryny (4 sztuk)
  • natka pietruszki, gałązki (2 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso pokroić w poprzek włókien na 4 sznycle. Lekko rozbić. Oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na 15 minut.
Na jednym talerzyku wymieszać jajka z mlekiem. na drugi talerzyk przesiać mąkę, a na trzecim przygotować bułkę tartą. Sznycle najpierw obtoczyć w mace, następnie zanurzyć w jajkach i panierować w bułce tartej. Panierkę docisnąć dłonią do mięsa. Na patelnię wlać oliwę i do jeszcze zimnej dodać masło. Na rozgrzany tłuszcz włożyć sznycle. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, po ok. 5 minut z każdej strony. Podawać z dodatkiem plasterka cytryny, ozdobione natką pietruszki.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

4 osób

Dieta niskocholesterowa

Zupa cytrynowa II