w , ,

Sos chrzanowy inaczej

Składniki:

  • chrzan (niewielki korzeń) (1 sztuk)
  • jabłka (2,5 sztuk)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • migdały (1 łyżek stołowych)
  • morele suszone (3 sztuk)
  • wino biale wytrawne (50 mililitrów)

Przygotowanie:

Oczyszczony chrzan zetrzeć na drobnej tarce, przelać wrzątkiem i wymieszać z oczyszczonymi, utartymi drobno winnymi jabłkami. Dodać olej, drobno posiekane migdały oraz drobno pokrojone morele lub śliwki, doprawić do smaku solą oraz cukrem. Wymieszać z winem lub octem winnym, lub sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce. Podawać do jajek, wędlin, mięs i pasztetów.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

8 osób

Cytrynowe ciasto z owocami

Zupa z zielonej herbaty