Składniki:
- śledzie (300 gramów)
- cebula (2 sztuk)
- jabłka (1 sztuk)
- olej (5 łyżek stołowych)
- cukier (1 łyżek deserowych)
- sok z cytryny (według uznania)
- koperek (6 gałązki)
Przygotowanie:
Śledzie umyć, namoczyć w wodzie lub w wodzie z mlekiem na około 5 godzin. Śledzie korzenne moczy się przez 1,5 godziny. Odcedzić, zdjąć skórę, skroić filety, opłukać, dokładnie odsączyć, pokroić w dzwonki, ułożyć na długim wąskim półmisku, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Obraną cebulę i jabłko opłukać, jabłko obrać i przetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę pokroić w talarki, skropić w trakcie krojenia sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem i oliwą. Posolić. Koperkiem i przygotowanym dodatkiem udekorować śledzie.
Można również dodać do dekoracji pokrojoną w plasterki cytrynkę, listki jarmużu lub pokrojone w plasterki pomidorki.
Można również dodać do dekoracji pokrojoną w plasterki cytrynkę, listki jarmużu lub pokrojone w plasterki pomidorki.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób