w ,

Śledzie w oleju z koperkiem

Składniki:

  • śledzie (300 gramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • jabłka (1 sztuk)
  • olej (5 łyżek stołowych)
  • cukier (1 łyżek deserowych)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • koperek (6 gałązki)

Przygotowanie:

Śledzie umyć, namoczyć w wodzie lub w wodzie z mlekiem na około 5 godzin. Śledzie korzenne moczy się przez 1,5 godziny. Odcedzić, zdjąć skórę, skroić filety, opłukać, dokładnie odsączyć, pokroić w dzwonki, ułożyć na długim wąskim półmisku, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Obraną cebulę i jabłko opłukać, jabłko obrać i przetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę pokroić w talarki, skropić w trakcie krojenia sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem i oliwą. Posolić. Koperkiem i przygotowanym dodatkiem udekorować śledzie.
Można również dodać do dekoracji pokrojoną w plasterki cytrynkę, listki jarmużu lub pokrojone w plasterki pomidorki.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Zupa z porów

Deser z czarną porzeczką