w

Schab z jabłkami i ananasem

Składniki:

  • schab bez kości (1 kilogramów)
  • jabłko kwaskowate (6 sztuk)
  • ananas w plastrach (3 sztuk)
  • wino białe wytrawne (100 mililitrów)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • goździk (3 sztuk)
  • Cynamon (według uznania)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżek deserowych)
  • cukier (2 łyżek stołowych)
  • szałwia liść (3 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • rum (3 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

1) Schab umyj, osusz.Natrzyj solą, pieprzem i połową szałwii.Ostrym nożem, wzdłuż całego schabu, zrób w środku otwór.2) Jabłka umyj, pokrój na połówki. Wytnij środki z pestkami. Połowę jabłek oraz plastry ananasa pokrój w małą kostkę. Pomieszaj z reszta posiekanej szałwii( ew syrop z rumem bądź rum)Farsz napełnij otwór w mięsie.3)Schab obsmaż w oleju.Przełóż do brytfanny. Dwie połówki jabłka pokrój na cienkie plasterki.Ułóż je na wierzchu schabu, tak aby nachodziły na siebie.Mięso podlej połową białego wina.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.Piecz godzinę.Polewaj resztą wina, a później sosem z pieczenia.4) Resztę jabłek z dodatkiem goździków i cynamonu gotuj, aż się rozpadną.Posłodź do smaku.Mus jabłkowy ostudź, wymieszaj z mąką ziemniaczaną.15 minut przed końcem pieczenia posmaruj nim cały schab.Upieczone mięso pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku.Następnie przełóż na półmisek,pokrój na porcje.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

6 osób

Tort ze składnikami mięsnymi

Koktajl z krewetek w koprze włoskim