w ,

Sałatka zielona

Składniki:

  • cykoria (1 sztuk)
  • pomidor (1 sztuk)
  • kapusta pekińska (100 gramów)
  • sałata (0.25 sztuk)
  • marchew (1 sztuk)
  • dymka (0.5 sztuk)
  • oliwa z oliwek (1 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
  • czosnek (1 ząbki)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Warzywa umyć i osuszyć. Cykorią wymoczyć w osolonej wodzie, by usunąć goryczkę; pokroić w słupki. Pomidor pokroić w półplasterki, sałatę i kapustę pekińską w paski. Marchewkę utrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Składniki sałatki ułożyć na talerzach, polać sosem winegret.

Czas przygotowania:

5 minut

Porcja dla:

4 osób

Surówka z porów z kiszoną papryką

Karp pieczony z pieczarkami