w ,

Sałatka z penne i szynką

Składniki:

  • makaron penne (300 gramów)
  • pomidorki koktajlowe, różnokolorowe (300 gramów)
  • szczypiorek posiekany (4 łyżek stołowych)
  • szynka parmeńska (100 gramów)
  • olej (3 łyżek stołowych)
  • czosnek (1 ząbki)
  • majeranek (2 łyżek stołowych)
  • jogurt naturalny (150 gramów)
  • sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • pieprz biały (według uznania)
  • świeże zoła (według uznania)

Przygotowanie:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą i osaczyć.
Umyte pomidorki przekroić na połówki, a szynkę pokroić na grube paski. Wszystkie składniki wymieszać i skropić olejem.
Sos: oczyszczony czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez utrzeć na jednolity sos z jogurtem i sokiem z cytryny, połączyć z czosnkiem, doprawić solą oraz białym pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatkę.
Przełożyć na półmisek i udekorować świeżymi ziołami.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Kotleciki rybne

Tartufo białe