Składniki:
- makaron penne (300 gramów)
- pomidorki koktajlowe, różnokolorowe (300 gramów)
- szczypiorek posiekany (4 łyżek stołowych)
- szynka parmeńska (100 gramów)
- olej (3 łyżek stołowych)
- czosnek (1 ząbki)
- majeranek (2 łyżek stołowych)
- jogurt naturalny (150 gramów)
- sok z cytryny (2 łyżek stołowych)
- cukier (według uznania)
- sól (według uznania)
- pieprz biały (według uznania)
- świeże zoła (według uznania)
Przygotowanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą i osaczyć.
Umyte pomidorki przekroić na połówki, a szynkę pokroić na grube paski. Wszystkie składniki wymieszać i skropić olejem.
Sos: oczyszczony czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez utrzeć na jednolity sos z jogurtem i sokiem z cytryny, połączyć z czosnkiem, doprawić solą oraz białym pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatkę.
Przełożyć na półmisek i udekorować świeżymi ziołami.
Umyte pomidorki przekroić na połówki, a szynkę pokroić na grube paski. Wszystkie składniki wymieszać i skropić olejem.
Sos: oczyszczony czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez utrzeć na jednolity sos z jogurtem i sokiem z cytryny, połączyć z czosnkiem, doprawić solą oraz białym pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatkę.
Przełożyć na półmisek i udekorować świeżymi ziołami.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób