Składniki:
- mlecz (400 gramów)
- pomarańcze (3 sztuk)
- cukier (1 łyżek deserowych)
- chili (według uznania)
- olej (2 łyżek stołowych)
- pieprz marynowany zielony (2 łyżek deserowych)
- truskawki (500 gramów)
Przygotowanie:
Mlecz oczyścić i odciąć stwardniałe końce liści. Sałatę podzielić na listki. Dwie pomarańcze obrać, przekroić na pół, następnie pokroić w cienkie plastry.
Z pozostałej pomarańczy wycisnąć sok. Do soku dodać cukier, chili i olej, mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolity gładki sos. Sos połączyć z zielonym pieprzem.
Truskawki przekroić na pół, razem z plastrami pomarańczy i mleczem lub sałatą przełożyć na talerze.
Każdą porcję sałatki polać sosem i odstawić do przemacerowania na kilka minut. Do sałatki podać bagietkę lub pumpernikiel.
Z pozostałej pomarańczy wycisnąć sok. Do soku dodać cukier, chili i olej, mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolity gładki sos. Sos połączyć z zielonym pieprzem.
Truskawki przekroić na pół, razem z plastrami pomarańczy i mleczem lub sałatą przełożyć na talerze.
Każdą porcję sałatki polać sosem i odstawić do przemacerowania na kilka minut. Do sałatki podać bagietkę lub pumpernikiel.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób