w ,

Sałatka truskawkowa z mleczem

Składniki:

  • mlecz (400 gramów)
  • pomarańcze (3 sztuk)
  • cukier (1 łyżek deserowych)
  • chili (według uznania)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • pieprz marynowany zielony (2 łyżek deserowych)
  • truskawki (500 gramów)

Przygotowanie:

Mlecz oczyścić i odciąć stwardniałe końce liści. Sałatę podzielić na listki. Dwie pomarańcze obrać, przekroić na pół, następnie pokroić w cienkie plastry.
Z pozostałej pomarańczy wycisnąć sok. Do soku dodać cukier, chili i olej, mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolity gładki sos. Sos połączyć z zielonym pieprzem.
Truskawki przekroić na pół, razem z plastrami pomarańczy i mleczem lub sałatą przełożyć na talerze.
Każdą porcję sałatki polać sosem i odstawić do przemacerowania na kilka minut. Do sałatki podać bagietkę lub pumpernikiel.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Kolorowa zapiekanka