w , ,

Sake czyli wino ryżowe

Składniki:

  • woda (7 litrów)
  • cukier (3 kilogramów)
  • drożdże (8 dekagramów)
  • ryż (1 kilogramów)
  • goździki (30 sztuk)
  • ziele angielskie (10 sztuk)
  • cukier waniliowy (2 sztuk)
  • sok z cytryny (1 sztuk)
  • gałka muszkatułowa (1/2 łyżek stołowych)
  • tymianek (1/2 łyżek stołowych)
  • imbir (1/2 łyżek stołowych)
  • pieprz(gałki) (8 sztuk)
  • rodzynek (10 dekagramów)

Przygotowanie:

Przegotowaną wodę wymieszać z cukrem. Zostawić do ostudzenia.
Drożdże rozpuścić w naszym syropie,
dodać resztę składników.
Całość przelewamy do baniaka
i nastawić jak zwykłe wino,
po 6-ciu tygodniach przecedzić
i zlać do butelek (zakręcanych)
aby lepiej klarowało do każdej butelki wsypać po 3 kryształki cukru.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Śledzie z majerankiem

Zupa minestra di lenticchie