Składniki:
- woda (7 litrów)
- cukier (3 kilogramów)
- drożdże (8 dekagramów)
- ryż (1 kilogramów)
- goździki (30 sztuk)
- ziele angielskie (10 sztuk)
- cukier waniliowy (2 sztuk)
- sok z cytryny (1 sztuk)
- gałka muszkatułowa (1/2 łyżek stołowych)
- tymianek (1/2 łyżek stołowych)
- imbir (1/2 łyżek stołowych)
- pieprz(gałki) (8 sztuk)
- rodzynek (10 dekagramów)
Przygotowanie:
Przegotowaną wodę wymieszać z cukrem. Zostawić do ostudzenia.
Drożdże rozpuścić w naszym syropie,
dodać resztę składników.
Całość przelewamy do baniaka
i nastawić jak zwykłe wino,
po 6-ciu tygodniach przecedzić
i zlać do butelek (zakręcanych)
aby lepiej klarowało do każdej butelki wsypać po 3 kryształki cukru.
Drożdże rozpuścić w naszym syropie,
dodać resztę składników.
Całość przelewamy do baniaka
i nastawić jak zwykłe wino,
po 6-ciu tygodniach przecedzić
i zlać do butelek (zakręcanych)
aby lepiej klarowało do każdej butelki wsypać po 3 kryształki cukru.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób