Składniki:
- cebula (3 sztuk)
- papryka (3 sztuk)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- pomidory (4 sztuk)
- ryż (1 szklanek)
- bulion (500 mililitrów)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- tymianek (według uznania)
- wątroba wieprzowa (25 dekagramów)
Przygotowanie:
Cebule obrać, paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paseczki i smażyć przez chwilę na oliwie w żaroodpornym naczyniu. Obrać skórki z pomidorów, pokroić w ćwiartki i dodać do papryki. Wsypać ryż, podlać bulionem, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do piekarnika lub gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Wątrobę pokroić w paseczki, oprószyć sola i pieprzem, obtoczyć w mące i krótko smażyć w gorącej oliwie. Ułożyć na ryżu, posypać natką pietruszki. Można podawać!
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób