Składniki:

  • cebula (3 sztuk)
  • papryka (3 sztuk)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • pomidory (4 sztuk)
  • ryż (1 szklanek)
  • bulion (500 mililitrów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • tymianek (według uznania)
  • wątroba wieprzowa (25 dekagramów)

Przygotowanie:

Cebule obrać, paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paseczki i smażyć przez chwilę na oliwie w żaroodpornym naczyniu. Obrać skórki z pomidorów, pokroić w ćwiartki i dodać do papryki. Wsypać ryż, podlać bulionem, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do piekarnika lub gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Wątrobę pokroić w paseczki, oprószyć sola i pieprzem, obtoczyć w mące i krótko smażyć w gorącej oliwie. Ułożyć na ryżu, posypać natką pietruszki. Można podawać!

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Naleśniki z parówkami i serem

Kapusta biała a la colbert