w , ,

Ryba zapiekana pod kruszonką

Składniki:

  • filet z pangi (400 gramów)
  • chleb tostowy, opakowanie (0,5 sztuk)
  • ser żółty tarty, ostry (100 gramów)
  • natka pietruszki, pęczek (0,5 sztuk)
  • oregano, pęczek (0,5 sztuk)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • czosnek (3 ząbki)
  • oliwa (100 mililitrów)
  • cytryna (1 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Chleb pokroić w drobną kostkę, wymieszać z serem, posiekaną natką i oregano. Umyte, osuszone ryby oprószyć mąką, lekko posolić, obsmażyć na oliwie z czosnkiem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą. Piec 8 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni. Posypać bułką z serem oraz ziołami i zapiec na złoto w górnej części piekarnika. Wyjąć ułożyć na półmisku, skropić oliwą i cytryną.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

3 osób

Sałatka z kiełków soi i kukurydzy

Rzymskie krokieciki