w , ,

Rozetka drożdżowa z bakaliami

Składniki:

  • mąka (500 gramów)
  • mleko (150 mililitrów)
  • drożdże (40 gramów)
  • cukier (150 gramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • żółtka (2 sztuk)
  • masło (100 gramów)
  • skórka pomarańczowa kandyzowana (100 gramów)
  • skórka cytrynowa kandyzowana (100 gramów)
  • morele suszone (200 gramów)
  • śliwki suszone (100 gramów)
  • rodzynki (100 gramów)
  • masa marcepanowa (300 gramów)
  • cukier puder (50 gramów)

Przygotowanie:

Rozkruszone drożdże rozetrzeć z łyżeczką ciepłego mleka oraz cukru i łyżką mąki, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do pozostałej przesianej mąki dodać ciepłe mleko, jajka, żółtka, cukier, roztopione, ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć je i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Owoce suszone drobno pokroić i 2 łyżki odłożyć do przybrania. Na stolnicy posypanej cukrem pudrem rozwałkować marcepan na prostokąt 40 x 30 cm. Średnią tortownicę wysmarować masłem. Rozwałkowane ciasto przykryć marcepanem i posypać posiekanymi owocami, zwinąć w rulon, pokroić na plastry grubości 4 cm i układać ciasno obok siebie w tortownicy, przekrojona stroną do góry. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Gorące posypać suszonymi owocami, bakaliami oraz cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

14 osób

Pigwowe konfitury

Salatka z kalafiora