Składniki:
- wafle maslane (200 gramów)
- czekolada gorzka (250 gramów)
- żelatyna (5 łyżek stołowych)
- truskawki (300 gramów)
- cukier (100 gramów)
- cukier (2 łyżek stołowych)
- laska wanilii (1 sztuk)
- twarożek (800 gramów)
- sok z cytryny (4 łyżek stołowych)
- śmietana kremówka (200 gramów)
Przygotowanie:
Połamana czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Zmielić 50g wafli, a 150g pokruszyć na dość grube kawałki. Wafle wymieszać ze stopiona czekoladą.Spód średniej tortownicy wysmarować olejem i wyłożyć na niego masę czekoladową, wyrównać i docisnąć. Wstawić na 30 minut do lodówki. Żelatynę namoczyć w dwóch garnuszkach, w niewielkiej ilości zimnej wody. Oczyszczone truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru. Twaróg utrzeć z 100g cukru, sokiem z cytryny i miąższem z wanilii. 1/3 kremu wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu w dwóch garnuszkach. Po 2 łyżki kremu twarogowego i truskawkowego wymieszać z żelatyną i dodać do pozostałych części kremów. Oba kremy wstawić do lodówki. Ubić kremówkę na sztywno i po połowie dodać do lekko tężejących kremów. Na spód tortu najpierw nałożyć jasny krem, a następnie różowy. Wstawić tort na 60 minut do lodówki. Zdjąć kołnierz z tortownicy i pokroić ciasto na trójkątne kawałki, długim noz4em namoczonym w gorącej wodzie. Każdą porcję udekorować umoczonych częściowo w czekoladzie oraz połówkami truskawek zanurzonymi częściowo w czekoladzie.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
12 osób