w , ,

Pstrąg w maśle

Składniki:

  • pstrągi (6 sztuk)
  • wino białe wytrawne (200 mililitrów)
  • śmietana (4 łyżek stołowych)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • masło (100 gramów)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • czosnek (1 ząbki)
  • estragon (według uznania)
  • pieprz czarny (według uznania)
  • pieprz czerwony (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, sprawione małe pstrągi osuszyć i natrzeć z zewnątrz sola oraz czarnym pieprzem. W środku i na zewnątrz skropić sokiem z cytryny. Do wnętrza ryb włożyć po gałązce estragonu. Przykryć i odstawić do lodówki na 25 minut. Przekrojonym czosnkiem natrzeć dno płaskiej żaroodpornej formy do zapiekania, a potem posmarować łyżka masła. Pozostałe masło schłodzić i pociąć na cienkie wiórki. Na dnie formy ułożyć ryby. Wierzchy ryb posmarować gęstą śmietaną, posypać przez sitko mąką i obłożyć wiórkami masła. Całość podlać winem i posypać kilkoma ziarnami czerwonego pieprzu. Piec 30 minut w 175 stopniach. Podawać na gorąco udekorowane estragonem.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

6 osób

Puszyste pianki na waflach

Pigwowe konfitury