Składniki:
- pstrągi (6 sztuk)
- wino białe wytrawne (200 mililitrów)
- śmietana (4 łyżek stołowych)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- masło (100 gramów)
- sok z cytryny (według uznania)
- czosnek (1 ząbki)
- estragon (według uznania)
- pieprz czarny (według uznania)
- pieprz czerwony (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, sprawione małe pstrągi osuszyć i natrzeć z zewnątrz sola oraz czarnym pieprzem. W środku i na zewnątrz skropić sokiem z cytryny. Do wnętrza ryb włożyć po gałązce estragonu. Przykryć i odstawić do lodówki na 25 minut. Przekrojonym czosnkiem natrzeć dno płaskiej żaroodpornej formy do zapiekania, a potem posmarować łyżka masła. Pozostałe masło schłodzić i pociąć na cienkie wiórki. Na dnie formy ułożyć ryby. Wierzchy ryb posmarować gęstą śmietaną, posypać przez sitko mąką i obłożyć wiórkami masła. Całość podlać winem i posypać kilkoma ziarnami czerwonego pieprzu. Piec 30 minut w 175 stopniach. Podawać na gorąco udekorowane estragonem.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
6 osób